• Anotimp - arhitectura textila
  • Anotimp - arhitectura textila
  • Anotimp - arhitectura textila
  • Anotimp - arhitectura textila
  • Anotimp - arhitectura textila

ETFE

ETFE (etil tetra flor este o tulpina flor polimer), folia este usoara (cantareste 1% din greutatea unui panou de sticla echivalent), extrem de transparenta la lumina UV, nu este degradata de lumina soarelui, are propietati de izolare mai bune ca sticla, este reciclabila si poate prelua incarcari de peste 400 ori propia greutate.

ETFE este diferit de membranele PVC, PTFE, nu are tesatura de baza, este un film extrudat. Utilizarea in constructii se face sub forma de perne cu aer, care necesita o infrastructura suplimentara (ventilatoare, dezumidificatoare, module de control, structura de plase sau cabluri). Latimea pernelor ETFE este limitata la 4-6 metri.

Ca si in cazul PVC, folia ETFE se comporta excelent la foc. In caz de incendiu, pentru structurile deschise, nu prezinta o preocupare majora, gazele toxice sunt dispersate prin ventilare naturala.

ETFE este reciclabil si scade costurile de energie cu aproximativ 30% comparativ cu sticla, datorita capacitatii sale de a permite lumina naturala. Filmul ETFE este usor si ofera o transmisie excelenta a luminii. ETFE isi mentine transparenta si rezistenta mai bine de 30 de ani. Praful si murdaria nu se aseaza pe ETFE cu usurinta. Cu toate acestea, o cantiatate mica de ploaie sau apa este suficenta pentru a curata murdaria.

Configuratii

Foliile ETFE se utilizeaza de obicei in doua forme: 2 sau 3 straturi (sau mai multe), perne pneumatice sau intrun singur strat ca folie tensionata. Cand este utilizat ca perna pneumatica, folia este fixata in profile de aluminiu montate pe o structura usoare de rezistenta (metal sau lemn). Pernele sunt umflate cu aer de joasa presiune pentru a oferii izolare termica si rezistenta la vant. Constructia pneumatica rezista fortelor externe prin diferenta de presiune interna si externa. Multistrat pernele ETFE pot oferii rezistente termice mari, care pot fi la fel de bune ca sticla. In plus, foliile ETFE imprimate au coeficenti de Reflexie Solara.

ETFE un strat

Aceasta configuratie ofera un efect vizual unic, similar cu dublu sau triplu strat. Se foloseste comun la aplicatiile pentru fatada sau acoperis. Valoriile U coboara chiar si la 5.2U(W/m2K).

ETFE dublu strat

Aceasta configuratie ofera o izolatie eficienta. Valoriile U coboara chiar si la 2.3U(W/m2K).

ETFE triplu strat

Aceasta configuratie ofera o izolatie extrem de eficienta. Valoriile U coboara chiar si la 1.5U(W/m2K).

inapoi la Materiale